Izaberite PARTAS energetski učinkovit dom

Izaberite PARTAS energetski učinkovit dom!

Energetska učinkovitost jedna je od onih fraza na koju sve češće nailazimo.

Energetska učinkovitost prije svega opisuje praksu potrošnje energije bez gubitka kvalitete.

Da biste lakše shvatili zamislite sebe kako nosite veliku tešku stijenu. Možete ju podići i prošetati do odredišta, ali bit ćete prilično umorni kad stignete. S druge strane, stijenu možete stavitiu kolica i relativno lako ju jednostavno odgurati do odredišta.

Krajnji rezultat je isti – stijena je prebačena na odredište – ali druga metoda zahtijeva manje energije – niste iscrpljeni i niste ostali bez zraka.

Tehnike energetske učinkovitosti koriste isti princip. Uz to danas možemo govoriti i da energetska učinkovitost nudi i veću kvalitetu života, a usudit ćemo se reći i povećava komfor. Ona danas postaje imperativ.

Važno je zapamtiti i da energetska učinkovitost dolazi s velikim uštedama. Dugoročno, na kraju uštedite toliko na troškovima energije da nećete samo uštedjeti novac već i vremenom znatno donijeti povrat ulaganja.

Osvijetlimo to primjerom. U jednom kutu imamo klasičnu žarulju sa žarnom niti, a u drugom modernu LED žarulju.

Obje proizvode istu količinu svjetlosti. Po nominalnoj vrijednosti ono što ih izdvaja su njihovi glavni troškovi. LED žarulja koštat će nešto više od žarulje sa žarnom niti, no LED žarulja zahtijeva samo 10 vata električne energije za razliku od 60 W potrebnih žarulji sa žarnom niti. To znači da će LED žarulja imati šest puta manji utjecaj na vaš mjesečni račun za struju.

Uz to, LED žarulja će trajat 25 puta duže od žarulje sa žarnom niti što znači da ju nećete morati često mijenjati.

Energetska učinkovitost je ključna taktika u borbi protiv klimatskih promjena. Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je igrala ulogu u značajnim pariškim sporazumima, provela je istraživanje ogromnog utjecaja energetske učinkovitosti u globalnoj energetskoj tranziciji. “Energetska učinkovitost je jedini izvor energije koji sve zemlje posjeduju u izobilju”, rekao je dr. Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Partas u svom radu vodi se upravo svim nabrojanim – pružiti kvalitetu, biti energetski učinkovit i povećati komfor krova po vašoj mjeri.

Energetske oznake pokazuju gdje se vaša kuća nalazi na energetskoj ljestvici od A do G prema potrošnji energije. Klasa A (zelena) je energetski najučinkovitija, a klasa G (crvena) najmanje energetski učinkovita.