Osnovu svakog PVC prozora ili vrata čini PVC profil

Osnovu svakog PVC prozora ili vrata čini PVC profil ili jednostavnim riječnikom okvir ili krilo. Budući da je PVC stolarija izrađena od polietilena (polivinil klorida) ili plastike, koja je po svojoj strukturi prilično lagan materijal, izuzetno je važna težina profila. Lakši profil, teže će nositi kompletnu strukturu prozora, dok će teži profil, logično, puno lakše nositi i daje znanto veću sigurnost i vijek trajanja stolarije. Pored težine, širina PVC profila je drugi ključan detalj u izboru. Što je profil širi, jači je, veća je toplinska i zvučna izolacija, a moguća je i ugradnja kvalitetnijeg stakla. Svaki profil sastoji se iz određenog broja poprečnih, zračnih komora, koje su međusobno odvojene plastičnim pregradama. Obično su zastupljeni petokomorni i šestokomorni sustavi, sa širinom profila od 70-76mm, odnosno 83-88mm.

Veći broj komora, ali manja širina komora i tanje međusobne pregrade, dovodi do manje izolacije, a troškovi samog profila, a kasnije i energenata su veći. Bitna je kvaliteta, a ne kvantiteta.

Vidljive stijenke profila su stijenke koje se nalaze s vanjske ili unutarnje strane profila, dok se nevidljive poprečne stijenke nalaze unutar profila.

Shodno europskim standardima, a prema debljini vidljivih i nevidljivih stijenki profila, svi profili se dijele na tri klase:

  • A klasu – gde je debljina vidljivih stijenki minimalno 2,8 mm, a nevidljivih 2,5 mm;
  • B klasu – sa debljinom vidljivih stijenki minimalno 2,5 mm, nedvidljivih stijenki 2 mm;
  • C klasu – gde je debljina obje vrste stijenki ispod A i B klase i predstavlja najmanje popularnu klasu profila.

Iskustvo je pokazalo da većinu ovih čimbenika poštuju njemački profili. Preciznost i odgovornost u svakoj vrsti proizvodnje, ne oskudijeva ni u proizvodnji PVC stolarije.

Najveći dio svakog prozora čini staklo na koje se odnosi oko 70% energije. Upravo ova činjenica govori koliko je kvaliteta stakla važna prilikom izbora stolarije. Tijekom dugogodišnjeg razvoja, velika pažnja posvećena je stvaranju stakla koje će imati manju provodljivost topline, odnosno veću toplinsku i zvučnu izolaciju. Jedan od pokazatelja kvalitete stakla svakako je koeficijent toplinske provodljivosti stakla. Što je koeficijent manji, veća je izolacija i obrnuto.

Europski standardi, u ovisnosti od klimatskog područja u kojem se nalaze, nalažu da koeficijent toplinske prohodnosti stakla Ug ne smije biti viši od 1,4 W/m2K u centralnoj Europi, odnosno 1,2 W/m2K u sjevernoj Europi. Kako bi stvorili najbolju moguću opciju, proizvođači su stalno usavršavali prozorska stakla.

Prvo su nastala dvoslojna stakla koja se sastoje, kako samo ime i kaže od dva stakla međusobno odvojena jednim zračnim prostorom. Kako bi se postigla što veća izolacija, s vremenom su nastala i troslojna termoizolacijska stakla s tri stakla i dva zračna prostora. Najčešće debljine stakla su 4 mm, dok je razmak, odnosno zračni prostor širine od 12 ili 16 mm. A, sve to, predstavlja se kao konfiguracija 4+16+4, sa staklima debljine 4 mm i zračnim prostorom 16 mm.

Svi oni metalni dijelovi koje možete vidjeti na jednom profilu, koji povezuju profil i staklo i koji pridonose funkcioniranju stolarije čine okove stolarije. Pored mehanizma koji omogućava otvaranje i zatvaranje prozora i vrata i koji spada u grupu tipskog okova, postoje i dodatni (univerzalni) okovi: panti, zasuni, kvake, cilindri, kao i pomoćni okovi: spojnice, poklopci, čepovi.

Partas je veliku pažnju posvetio izboru stolarije koju ugrađujemo u naše niskoenergetske montažne kuće.

Kako bi postigli visoku energetsku učinkovitost stolarija je jedan od ključnih dijelova. Ne smijemo zanemariti niti jedan segment, jer u protivnom ne možemo očekivati visok stupanj učinkovitosti kakvog očekujemo od naših niskoenergetskih montažnih kuća.

Stolarija VEKA profila koju ugrađujemo je 6-ero komorna sa troslojnim staklom (low-e), ispuna argonom, Uw= 0.80 W/m2K

Krov po vašoj mjeri naša je misija, a visoka razina učinkovitosti, održivosti i sigurnosti vašeg doma naša je obaveza.